Magnézium és diabétesz

Az utóbbi évek számos kutatása mutatott rá arra, hogy a magnézium alapvető jelentőségű a diabéteszesek számára. A magas magnézium bevitel nemcsak a 2-es típusú diabétesz következményeit képes enyhíteni és a vércukor-beállítást javítani, de jelentősen csökkenti a diabétesz kialakulásának veszélyét is.

A több mint 500 000 személlyel végzett széleskörű epidemiológiai tanulmányok kimutatták, hogy mind a 2-es típusú diabétesz, mind a diabétesz előfutárának számító metabolikus szindróma rizikója nő a táplálkozás csökkenő magnézium tartalma mellett. Metaanalízisek 14 %-os diabéteszrizikó-csökkenést mutattak minden további elfogyasztott 100 mg magnézium esetén.

További vizsgálatok a magas szérum-magnézium koncentráció védőhatását mutatták a 2-es típusú diabétesz fellépésénél, illetve jelentősen megemelkedett rizikót alacsony szérum-magnézium koncentráció esetében. A magnézium azonban nemcsak a diabétesz-rizikót befolyásolja, hanem a már kialakult 2-es típusú diabétesz lefolyását is. A kielégítő magnéziumstátusz nagy jelentőségű az inzulinfunkció számára. A magnéziumhiány inzulinrezisztenciához vezet, ezzel befolyásolva a vércukor beállítását. Olasz, brazil és mexikói vizsgálatok mutatják, hogy magnéziumadással javul az inzulin hatékonysága. Ehhez jön még az is, hogy diabéteszeseknél gyakran nagyon rossz a magnéziumstátusz, mert egyrészt a táplálékkal kevesebb magnéziumot fogyasztanak, másrészt magnéziumszükségletük jelentősen megnő, mivel a poliuria és az acidózis magnéziumot távolít el a szervezetből.

A szérum csökkent magnéziumkoncentrációja esetén megemelkedik a C-reaktív fehérje koncentrációja (CRP). A megemelkedett CRP értékek érrendszeri problémák, pl. trombózis, szívinfarktus, kialakulásának fő rizikófaktorai lehetnek. Különböző független vizsgálatok összefüggést mutattak a megnövekedett CRP értékek és az alacsony szérum magnézium koncentráció, illetve az alacsony magnézium bevitel között. Szívelégtelenségben és diabéteszben szenvedő betegeknél magnéziumpótlással szignifikánsan csökkenthető volt a CRP érték, ezért a 2-es típusú diabéteszes betegek kezelésénél különös figyelmet kell fordítani a kielégítő magnézium ellátásra. A hiány kiegyenlítésére legalább 4 héten keresztül a napi szokásos étrendi magnézium bevitel mellett a WHO által ajánlott további 300 mg magnéziumot kell adagolni.

Különösen javallt a szerves kötésben lévő magnézium, jelesül a magnézium-citrát (Magnesium Diasporal) bevitele, mivel az ebben a kötésben lévő magnézium a szervezet számára különösen jól hasznosítható.


 

Prof. Dr. Jürgen Vormann
Betegségmegelőzési és Táplálkozástudományi Intézet, München