Tudta, hogy szeptember 21. az Alzheimer-kór világnapja?

A Nemzetközi Alzheimer Társaság 27 évvel ezelőtt, 1994-ben nyilvánította szeptember 21-ét az Alzheimer-kór világnapjává. A világszerte megrendezett események célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik legelterjedtebb formája, Európában körülbelül 7 millió embert érint, a betegek mellett a hozzátartozókat is. Hazánkban 100-500 ezer személyt érintő betegség.

A demencia korai felismerése nemzetközi egészségügyi prioritás. A korai diagnózis feltétele, hogy ismerjük a kockázati tényezőket, és kedvezően tudjuk befolyásolni azokat. Ilyen tényező például az életmód, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás, a szellemi és fizikai aktivitás. A diagnózis utáni terápia célja pedig a kognitív tünetek javítása, a betegség progresszivitásának lassítása, a legoptimálisabb életminőség elérése.

 

Alzheimer-kór, mint 3-as típusú diabetes
Prof. Dr. Jürgen Vormann táplálkozástudós-biokémikus, a müncheni Betegségmegelőzési és Táplálkozástudományi Intézet igazgatója
A kor előrehaladtával a demencia gyakorisága nő, és Alzheimer betegség (AD) az esetek akár 75 %-át is jelentheti. Jelentős variabilitás és átfedés van azonban az Alzheimeres és a nem-demenciás népesség körében az amyloid-β és a tau-patológia mértéke tekintetében, és nyilvánvaló, hogy egyéb tényezők is befolyásolják a kognitív hanyatlás folyamatát, esetleg az amyloid patológia hatásaitól függetlenül.
Sokáig azt gondolták, hogy az agy nem érzékeny az inzulinra, közelmúltbeli felfedezések azonban azt mutatják, hogy az inzulin jelentősen befolyásolja a glükóz metabolizmust az agy sejtjeiben is. Az inzulint a vér szállítja az agyba, és maga az agy is termel inzulint.
A csökkentett inzulin felvétel/termelés energiahiányhoz vezet az agyban, mivel a glükóz már nem metabolizálódik hatékonyan. Ez az energiahiány oka lehet, vagy hozzájárulhat a kognitív hanyatláshoz öregkorban, vagy olyan betegségek esetén, mint az Alzheimer.
Az inzulin elégtelenség befolyása hozzájárul a diabetes-2-höz és ezeknél a pacienseknél több, mint kétszeres az AD  kialakulásának kockázata. Az AD páciensek pozitívan reagálnak az orrspray-vel bevitt inzulinra. Az insulin és az AD közötti ilyen kapcsolatok vezettek ahhoz, hogy az AD-t az agy diabeteszének vagy 3. típusú diabetesznek nevezték el.
Normál táplálkozási körülmények között az agyban cask glükózt használunk energia termelésre. Ugyanakkor néhány napi éhezés után az agy számára szükséges energia mintegy 60% keton testekkel fedezhető. Az éhezést kivéve egy másik lehetőség a plazma keton koncentráció növelésére a közepes láncú trigliceridekkel (medium chained triglycerides – MCT) való ellátás. Az MCTk közvetlenül szívódnak fel a bélben és a májban ketonokká metabolizálódnak. A nyugati étrend viszont csak alacsony mennyiségű MCT-t tartalmaz, mindössze a tejfehérje magas MCT tartalmú, körülbelül 10%-a zsiradékának. Az egyetlen magas MCT tartalmú természetes zsiradék (kb. 60%-kal) a kókuszolaj. Számos állatkisérlet és human klinikai tanulmány az agy jelentősen javult energia ellátottságát mutatta MCT adás után. AD páciensek esetében is kókuszolaj adása után a kognitív funkciók javulását írták le.

 

Táplálkozással a feledékenység ellen! Hasznos és finom tippek és receptek egészségünkért, memóriánk megőrzéséért.

 Dr. Jürgen Vormann Anti-Alzheimer kúra könyvét most majdnem 30% kedvezménnyel, 2800 Ft helyett 2000 Ft-ért vásárolhatja meg webshopunkon szeptember 30-ig!

 https://www.drkhshop.hu/anti-alzheimer-kura-koenyv/65-anti-alzheimer-kura-taplalkozassal-a-feledekenyseg-ellen.html

 

Demencia, acidózis és magnézium
Prof. Dr. Jürgen Vormann táplálkozástudós-biokémikus, a müncheni Betegségmegelőzési és Táplálkozástudományi Intézet igazgatója
Ketonok magas koncentrációban ketoacidózishoz vezethetnek. A mi mai étrendünk már önmagában is túlsavasodást indukál, amelyet a ketózis előidézése csak tovább ront. Ketogén étrenddel, vagy MCT-vel kezelt betegek esetében a probléma elkerülésére ezért ajánlott a lúgos szupplementáció. Továbbá biokémiai bizonyíték van arra, hogy a pH változása az Alzheimer tau-fehérje aggregációjához vezet. In vitro kisérletek mutatták, hogy ennek a fehérjének jelentős aggregációja kövezkezik be , ha a savasság nő. Egyszerűen a pH változtatásával meg lehet határozni, milyen intenzíven csapódik ki az Alzheimer fehérje.
Közeltmúltbeli felfedezések megmutatták az AD és a magnézium státusz szoros összefüggését.  AD paciensek vér plazmájában az ionizált magnéziumszint csökken. Az amyloid-beta fehérje forgalmát és feldolgozását is jelentősen befolyásolja a magnézium. Az agy magnéziumszintjének emelése több módon is előnyösen változtatja meg a betegség folyamatait. A magnézium gátolja a toxikus, hiperfoszforilezett tau-fehérje termeléséért felelős kulcs enzimek egyikét, ugyanakkor segít eliminálni a toxikus taut a beteg sejtekből. Az orális magnézium szupplementáció javítja a rövid és hosszú távú memória teljesítményt egészséges idős patkányokban. Mind a vér, mind az agy alacsony magnézium szintje gyakoribb az AD betegeknél, mint az ezen korban nem szenvedőknél. Hasonlóan ehhez magas magnéziumbevitelnél alacsonyabb a demencia, vagy a kognitív romlás rizikója.  Tanulmányok mutatták, hogy a magasabb étrendi magnéziumbevitel csökkentett enyhe kognitív romlás rizikóval függött össze.

 

Kiváló minőségű magnéziumkészítményt keres magas magnéziumtartalommal? 

Magnesium Diasporal Extra és Extra Direkt 400 mg tiszta magnéziumtartalommal, magnézium-citráttal a segítségére lesz.

Magnesium Diasporal DEPOT kétfázisú (azonnali és lassan felszívódó magnéziummal) tabletta B-vitamin komplexszel pedig 20% kedvezménnyel vásárolható meg szeptember 26-ig.