Kicsoda is Bingeni Szent Hildegárd?

Életrajz: Bingeni Szent Hildegard

Bingeni Hildegard a természettudomány és az orvostudomány úttörőjének számít. Pontosan ezért inspiráló személy a Bitterstern számára. Nemcsak egészségügyi körökben volt tudásáról ismert, hanem apátnői, bencés apácai, zeneszerzői és költői tevékenységéről is. Kiterjedt munkássága még ma is felismerhető: a Hildegard von Bingen-kolostor, a Rajna partján található rüdesheimi Szent Hildegard-apátság, vagy a kölni Hildegard von Bingen Gimnázium és sok más németországi intézmény viseli eme emancipált, intelligens asszony nevét a virágzó középkorból. Szent Hildegárdnak is nevezik, mert már életében is szentként tisztelték. Bingeni Szent Hildegard később a 17. századi kánonba foglalásakor a római katolikus egyházban már szentnek számított.

 

Bingeni Szent Hildegard: gyógynövények

Bingeni Szent Hildegard a gyógynövények és fűszerek széleskörű ismeretével forradalmasította az akkori orvoslást. "Causae et curae" című munkájában a betegségek eredetével és lehetséges kezelésével foglalkozott. Fő iránya a korabeli orvosi ismereteknek és a népi gyógyászatból származó gyógynövények átfogó ismeretének ötvözése volt. A Bitterstern termékekhez is mindig a természet és a modern tudomány értékes kincseit használják fel a receptekben. Bingeni Szent Hildegard számára a gyógynövények és fűszerek játszották a főszerepet, amelyek közül néhányat ma már csak nagyon kevesen ismernek.

Ezért összeállítottunk egy kis válogatást az általa hagyományosan használt növényekből:

 

Ez a kiterjedt tudás akkor is és még ma is lenyűgöző, és megmutatja, hogy Bingeni Szent Hildegard milyen sokrétű és innovatív munkát végzett.

 

 

Receptek és táplálkozás

 

Bingeni Szent Hildegard: Receptek és táplálkozás

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. Az előző részben már bemutattunk különféle gyógy- és fűszernövényeket, amelyek különleges tulajdonságait Bingeni Szent Hildegard írta le. Ezek egy része csodálatosan beépíthető a receptekbe, így nemcsak a finom ízüket élvezhetjük, hanem a jótékony tulajdonságait is.

 

Keksz Bingeni Szent Hildegard receptje szerint:

Bingeni Szent Hildegard összefoglalásában idegerősítő hatást tulajdonított a tönkölynek. Különösen a triptofán aminosavról, amelyet a szervezet nem tud előállítani, azonban serkenti a szerotonintermelést, ami pozitív hatással lehet hangulatunkra. Élvezze a kekszet körültekintően – és ne egyen belőle 6-nál többet naponta.

 

Hozzávalók:

 


Elkészítés:

  1. Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és habverővel vagy konyhai robotgéppel gyúrjuk kemény tésztává. A tésztából golyót formálunk, és legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.
  2. Az egy óra letelte után liszttel meghinthetjük a munkafelületet, és kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

4.Most lehet a kekszet szép formájúra szaggatni, például kiszúróformákkal, és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.

A kekszet 13-15 percig kell sütni, és kihűlés után zárható dobozban tárolni.

 

Kenyér Bingeni Szent Hildegard receptje szerint:

Bingeni Szent Hildegard ebben a receptben is felhasználja a tönköly egészségmegőrző tulajdonságait. A különféle fűszerek is támogatják a tönköly jótékony hatását.

 

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

Hagyjuk a kenyeret 10 percig pihenni. Ezután hűtőrácsra tehetjük, hogy teljesen kihűljön.

 

 

Böjtölés

Böjt Bingeni Szent Hildegard szerint

A böjt felfrissülés és revitalizáló hatású lehet a szervezet számára, és Bingeni Szent Hildegard is foglalkozott vele. Ha Bingeni Szent Hildegard szerint szeretne böjtölni, vegye alapul a következő tervet, ideális esetben azonban konzultáljon róla előtte az orvosával:

Három-négy nappal a böjt kezdete előtt tehermentesítse testét sok párolt zöldség, gyümölcs, tönkölytea és leves evésével. Ügyeljen arra, hogy kerülje a tejtermékeket, a húst, a halat, az alkoholt és a kávét.

Bingeni Szent Hildegard szerint a böjtnél a bélürítés fázisa következik. Ez a gyógyszertárban beszerezhető gyömbéres méregtelenítő keksz segítségével történik. Alternatív megoldásként az ürítés történhet vízben elkevert Glauber-sóval vagy beöntéssel. Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől.

Ez a fő fázis három-hét napig tarthat: ezalatt ne egyen szilárd ételt, hanem csak folyékony ételeket, például zöldséglevest, tönkölylevest vagy böjti leveseket. Ügyeljen arra, hogy ez idő alatt eleget igyon, például édesköményteát, gyógyteát vagy tönkölykávét.

A következő napokban a szervezetet lassan újra hozzászoktatjuk a szilárd táplálékhoz. Továbbra is a levesekre támaszkodjon, de inkább a zöldségekre, a kompótokra vagy a főtt tönkölypelyhekre. Fokozatosan újra hozzászokhatunk a szilárd mindennapi ételekhez.

 

Bingeni Szent Hildegard: Orvostudomány

Bingeni Szent Hildegard sokat előremozdított az orvostudományon a test holisztikus megértésével. Bingeni Szent Hildegard gyógyító művészete a kíméletes gyógyászathoz rendelhető, melynek célja a szervezet öngyógyításának megerősítése és elősegítése a természet segítségével.

 

Bingeni Szent Hildegard: Bél-rehabilitáció

Amit ma tudományosan igazolnak, azt Bingeni Szent Hildegard már évszázadokkal ezelőtt feltételezte, vagyis hogy a bél az egyik legfontosabb szervünk, mivel az immunrendszer nagy része benne található. A vékony- és vastagbél nyálkahártyájában található baktériumok felelősek a bél egészségéért. A helytelen, ingerlő étrend felboríthatja a baktériumok egyensúlyát és betegségeket okozhat. A már leírt böjt egyrészt előnyös lehet a belek tisztítására. Ezen kívül a méregtelenítő ürömbor vagy a Bingeni Szent Hildegard szerinti tisztító bertram gyökérpor a béltisztulást és a bélflóra fejlődését is támogathatja.

 

Bingeni Szent Hildegard átfogó munkája ma is nagy hatású és lenyűgöző. A Bitterstern-nél az a gondolkodásmódja inspirált bennünket, hogy a testet egységként látja és a természet erőit hasznosítja.