Keserű anyagok – az alábecsült emésztést segítők

A hagyományos indiai gyógyítás, az ajurvéda mintegy ötezer éves, ezáltal a világ legrégebbi orvosi rendszere.¹ Ezen gyógyászati rendszer szerint az emberek akkor egészségesek, ha a test, a szellem és a lélek harmóniában van.² A szervezet erősítésére olykor keserű anyagokat is alkalmaznak. Ugyanígy a hagyományos kínai orvoslás és más természetgyógyászati irányzatok is keserű anyagokra építenek.³

 

A keserű anyagok tehát évszázadok óta bevált részei a táplálkozásnak. De valójában mire is jók? És miért eszünk ilyen ritkán manapság keserű anyagokat? A Bitterstern elmagyarázza.

 

Mik is pontosan a keserű anyagok?

A keserű anyagok olyan kémiai vegyületek, amelyek elfogyasztásukor keserű ízt hagynak a szájban. Ilyen például az amarogentin a sárga tárnicsban vagy a cinarin az articsókában. Mi emberek a keserű ízt azonnal érzékeljük, amint az adott anyag a nyelvünkön speciális fehérjékhez – úgynevezett keserűanyag receptorokhoz – kötődik.

Az emberek és az állatok evolúciósan úgy vannak programozva, hogy elkerüljék a keserű ízt, mivel azt mérgező anyagokkal társítják. Ez az elutasítás különösen megfigyelhető kisgyermekeknél. Sok gyógy- és fűszernövény és zöldség tartalmaz keserű anyagokat az őket felfalók elriasztására. Valójában nem minden, ami keserű ízű, mérgező – épp ellenkezőleg.

 

Mire jók a keserű anyagok?

A különféle keserű anyagok hatásukban különböznek, de általánosságban elmondható:

 

A keserű anyagok elősegíthetik az emésztést, többek között az emésztőnedvek kiválasztásának serkentésével.

Egyszerre serkenthetik az étvágyat és elűzhetik az édesség iránti vágyat.⁴

A keserű anyagok tehát jótékony hatással lehetnek emésztésünkre és belső hajtóművünkre, valamint általános jó közérzetünket is növelhetik. A tudományban gyakran a bélrendszert tekintik az egészség alapjának. Nagy a felelőssége, hiszen le kell bontania az élelmiszer-összetevőket és elérhetővé kell tennie a tápanyagokat a szervezet számára.

A hagyományos kínai orvoslás tudósai is az emésztést tekintik alapvető alkotóelemnek (tekintik), amelynek szervezetünket ellenőriznie kell: "Az emésztés tüze a test közepén ég, nem éghet túl gyengén, de nem is lángolhat túl magasan."⁵ A belső kemence megfelelő hőmérsékletűre hozása és az emésztés serkentése érdekében a szervezetnek naponta tápanyagban gazdag üzemanyagra van szüksége. Ide tartoznak a jól bevált keserű anyagok.

Természetes keserű anyagok vs. étrend-kiegészítők

Számos keserű anyagban gazdag természetes élelmiszer létezik, mint például az articsóka, brokkoli, zöldsaláta vagy karfiol, amelyeket mi is szívesen fogyasztunk. De a szervezet keserűanyag-szükségletének fedezése még ezekkel a termékekkel sem egyszerű feladat – főleg az élelmiszerüzletekből.

De ez ne akadályozza meg Önt a kiegyensúlyozott, megfelelő étrendben! Az egészséges táplálkozás kiegészítésére a keserű anyagokat is beillesztheti mindennapjaiba – például az eredeti Bitterstern gyógynövényes cseppekkel.

17 gondosan kiválasztott gyógynövény, értékes keserű anyagok és finom illóolajok kombinációját egyesítették egy természetes receptben. Ez nemcsak értékes keserű anyagokkal látja el az Ön szervezetét, hanem ízesítheti egyik-másik finom ételt.

 

Túl sok keserű anyag bevitele? – Működőképes ez?

Az általános közérzet javítása érdekében javasoljuk, hogy 7-10 csepp Bitterstern gyógynövényes kivonatot vegyen be akár napi ötször – a kiegyensúlyozott étrend mellett.

 

Fogyasztási javaslatunk betartása mellett Önnél nem várható mellékhatás.

 

Keserű anyag receptorok a bőrön

Nemcsak a nyelven és az emésztőrendszerben, hanem testünk sok más területén is vannak keserűanyag-receptorok, amelyekkel intenzíven foglalkozik a tudomány. Csak mostanában vált ismertté, hogy a bőrnek is vannak keserűanyag-receptorai. Ha ezekhez a receptorokhoz keserű anyagok kötődnek, akkor beindulnak az anyagcsere-folyamatok, amelyek a védőfehérjék és lipidek előállításában vesznek részt. Ezek az építőelemek a bőrbarrier elengedhetetlen alkotóelemei, amely megóvja bőrünket az idegen anyagok behatolásától és a nedvességvesztéstől is.

 

 

1 Holler, Christiane: Vital und schlank mit Bitterstoffen. Wien: Kneipp-Verlag 2016. S. 36.

2 ebd.

3 ebd. S. 37.

4 ebd. S. 15.

5 Bühring, Ursel: Praxis-Lehrbuch Heilpflanzenkunde: Grundlagen – Anwendung – Therapie. Stuttgart: Karl F. Haug Verlag 2014. S. 136.

6 Wanitschenk, Anne/Vigl, Sebastian: Die Leber natürlich reinigen: Entgiften und Energie tanken mit dem Prometheus-Programm: Die erfolgreiche Leberkur. Hannover: Schlütersche 2017. S. 63.

7 Holler, Christiane: Vital und schlank mit Bitterstoffen. Wien: Kneipp-Verlag 2016. S. 25.