KÖNYVAJÁNLÓ: Bingeni Szent Hildegárd holisztikus gyógyító titkai

Kövessünk egészséges, megelőző jellegű életmódot

A 12. századi német bencés rendi apácát, Bingeni Szent Hildegárdot (németül Hildegard von Bingent) széles körben a holisztikus orvoslás és a természetes gyógyítás egyik korai úttörőjeként tartják számon. Az általa kidolgozott elvek évszázadokkal megelőzték a korukat. A kézikönyv bemutatja Hildegárd tíz kulcsfontosságú alapelvét: a betegségmegelőzést célzó egészségügyi tanácsait, a böjtölést, a test és az elme kapcsolatát, a meditációt, és jó néhány ökológiai megfontolását is. Megismerhetjük a modern közönség elvárásaihoz igazított eredeti orvosságait, valamint számos növényi alapú elixír és balzsam receptjét. Felfedezhetjük a legfontosabb ételek és növények jótékony hatásait - és azt is, hogy mely élelmiszereket célszerű elkerülnünk. Emellett célzott tanácsokat is találunk a leggyakoribb betegségek tüneteinek csillapítására. - Tanuljuk meg, hogyan erősíthetjük az érzelmi stabilitásunkat! - Ismerjük meg, miként teremthetünk egyensúlyt a savas és a lúgos ételek között! - Fedezzük fel beleink mélytisztításának jótékony hatásait! - Állítsuk össze saját szépítő kezelésünket természetes összetevőkből! - Tanuljunk meg odafigyelni a bioritmusunkra! - Készítsünk tápláló és ízletes hildegárdi lakomát! Mélanie Schmidt-Ulmann a Hildegárd Intézetben végezte tanulmányait, és azóta is szenvedélyesen érdekli a természetes orvoslás. Hildegárdi és Bach-virágterápiás tanácsadóként is működik, illetve a természetes gyógymódok szakértőjeként segíti a leendő szülőket.

A hildegárdi étrend, amelynek központi jelentősége van e tekintetben 9 kulcsfontosságú élelemre épül: a tönkölyre, zabra, csicseriborsóra, szárazbabra, gesztenyére, édesköményre, útifűre, szerecsendióra és galangálra, mint fő összetevőre. Felhasznált fűszerek közül pedig a görögszéna, kapor, kömény, gyömbér, vízi menta, torma használata jelentős. Az étrend kiemelt szerepet szán a gyümölcsöknek és zöldségeknek.

Emellett Hildegárd, jócskán megelőzve a korát, fontosnak tartotta a sav-bázis egyensúly fenntartását is. Ez azt jelenti, hogy ügyelnünk kell a helyes arányokra a savas és a lúgos (más néven bázikus) összetevők között, mert a szervezet csak így képes optimálisan működni. A hildegardi elvek szerint az étrend 70-80 százalékát lúgos élelemnek kell kitennie.

Ez a fajta étrend emellett más, a modern élettel együtt járó problémákra is megfelelő választ ad: általa lehetőségünk nyílik a feldolgozott élelmiszerek, a készételek és a finomított gabonák elkerülésére (utóbbiakat teljes kiőrlésű gabonákkal célszerű helyettesíteni). Hildegárdot a különféle főzési technikák is foglalkoztatták, és azokat preferálta, amelyek a tápanyagok legnagyobb hányadát képesek megőrizni: az olajban sütés helyett például a gőzölést és a párolást.

Az egészséges táplálkozás és eletmód mellett fontosnak tartotta az érzelmi stabilitás megőrzését, a testünk gondjának viselését és a bioritmusunkra való hallgatást is.

 

Forrás: Mélanie Schmidt-Ulmann: Bingeni Szent Hildegárd HOLISZTIKUS GYÓGYÍTÓ TITKAI könyv, 13. oldal

A gyönyörűen illusztrált színes könyv számos egészségre vonatkozó tanácsot és kiváló receptet tartalmaz.

A Bitterstern termékek alapját bingeni Szent Hildegárd tudása adja.

 

A könyvet kedvezményes áron itt tudja megvásárolni:

https://www.mai-konyv.hu/bingeni-szent-hildegard-holisztikus-gyogyito-titkai-melanie-schmidt-ulmann-72803?keyword=melanie%20Schmid